مورچه ها میتوانند در آب زندگی کنند؟!

مورچه ها توانایی قابل توجهی برای سازگاری با شرایط محیطی به جز قطب شمال و چند جزیره دارند. سازماندهی اجتماعی و سازگاری، مهمترین عوامل موثر در موفقیت جهانی و تاثیر در بسیاری از اکوسیستم ها بوده است. مورچه ها در بسیاری از مناطق می­توانند دوام بیاورند. این مناطق می­تواند بیابان های خشک، مرطوب و یا حتی مناطقی که به طور دوره ای سیل زده می­شوند باشد!

سیل می­تواند کاملا پیش بینی شده (جزر و مد)، می­تواند بر اثر حوادث فصلی ( موسمی) و یا شرایط غیر قابل پیش بینی مانند باران های شدید باشد. این شرایط و طغیان های مکرر باعث کاهش گونه های مورچه ها می­شود اما در این بین گونه ای از مورچه ها هستند که رفتاری شگفت انگیز از خود نشان می­دهند.

بعضی از جنگل ها سر از میان آب ها بیرون آورده اند و با جزر و مد همه درختان آن به زیر آب می­روند. در این بین موجوداتی با نام مورچه های مانگرو یا Camponotus anderseni در بین شاخه ها و یا ساقه های درختان جنگل های مانگرو لانه سازی می­کنند.

وقتی آب بالا دریا بالا می­آید این لانه ها به زیر آب می­روند. لانه ها ممکن است بسیار شلوغ باشند و 50 درصد آنها با مورچه ها پر شده باشند.

با زیر آب رفتن لانه ها بلبشویی در لانه این مورچه ها بپا می­شود! در این هنگام حتی با تنفس طبیعی هم حدود 20 تا 30 دقیقه تمام اکسیژن لانه ها مصرف می­شود. آنها تخم ها و لاروهای خود را به اتاقک هایی که دارای اکسیژن و بدون نفوذ آب هستند منتقل می­کنند. در همین لحظه است که مورچه های سرباز سر صاف خود را در ورودی لانه ها قرار می­دهند تا از ورود هر چه بیشتر آب به لانه ها جلوگیری شود.

بعضی از مورچه های دیگر هم چاره ای جز بالا رفتن از شاخه های درختان برای نجات جان خود ندارند. در این شرایط بحرانی، جالب است که این مورچه ها برای خفه نشدن از بی اکسیژنی، وقتی که دی اکسید کربن موجود در لانه آنها به 30 درصد می­رسد، میزان تنفس خود را به 1% کاهش می­دهند. با توجه به این سازگاری ها لانه هایی که در قسمت پایینی درختان بنا شده اند و مورچه هایی که در آنجا حضور دارند، می­توانند این سیل عظیم را به مدت 3 ساعت تحمل کنند.

با پایین رفتن آب، مورچه ها به تونل های خارجی خود باز می­گردند. وقتی آب دریا عقب نشینی می­کند هوای تازه به سمت تونل های لانه مورچه ها مکیده می­شود و این هوا جایگزین آب دریا می­شود. بنابراین با هر چرخه جزر و مد هوای لانه به طور کامل تهویه می­شود.

در طی همین جریانات با بالا و پایین شدن آب دریا حجم زیادی از مواد غذایی که شامل بقایای موجودات آبزی می­شود در دسترس مورچه قرار می­گیرد و چه سوپرایزی بهتر از این که غذا آماده به خانه شما برسد. این مورچه ها از این مواد غذایی برای تغذیه لاروها و اعضای دیگر لانه ها استفاده می­کنند.

تهیه شده در واحد تحقیق و توسعه شرکت کنترل آفات ورسا صنعت سبز

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *