کنترل آفات با ترس حاصل از بوی دشمنان طبیعی آن ها

حشرات تهدید عمده ای برای محصولات زراعی هستند که یا به طور مستقیم از ریشه، ساقه یا برگ آن ها تغذیه می کنند یا میکروارگانیسم های (قارچ، ویروس، باکتری) بیماریزای گیاهی را به آن ها منتقل می کنند، با افزایش جمعیت جهان، نیاز به افزایش حفاظت از محصولات زراعی بیشتر از پیش می شود، تا بتوانیم غذای كافی برای حفظ جمعیت انسان  و غذای دام تهیه نماییم. آفات کشاورزی یکی از بزرگترین چالش های تولید کشاورزی هستند و مدیریت آنها در سراسر جهان بسیار مهم است.

انسان ها برای محافظت از محصولات گیاهی و کشاورزی در برابر حشرات سال هاست که به آفتکش های شیمیایی رو آورده اند که علاوه بر آثار مخربی که بر روی محیط زیست دارد باعث ایجاد مقاومت به سم در این حشرات شده است. به همین دلیل، دانشمندان دنبال روش هایی هستند که بدون آسیب به محیط زیست و کاهش کیفیت محصول به کنترل این آفات بپردازند، یکی از روش هایی که تاکنون در حال استفاده می باشد رها سازی جانوران شکارگر حشرات و گیاهخواران برای تغذیه از علف های هرز می باشد که این روش نیز ممکن است کم و بیش به گیاه آسیب بزند و از کیفیت مطلوب محصول بکاهد؛ در یک مطالعه جدید محققان دانشگاه پنسلوانیا توسط بوی حاصل از ترس آن ها باعث دفع این حشرات شدند، در این روش به جای رها سازی جانوران دیگر در مزرعه در آزمایشگاه به بررسی مواد مترشحه از بدن این جانوران (آفات و جانوران شکارگر آن ها) می پردازند. گفتن این امر آسان تر از انجام آن است زیرا اکولوژی حشرات شامل سهم   چالش های متعدد و زیادی است، از مقابله با آب و هوای بد در حین کار میدانی گرفته تا حمل نمونه های ظرفی، اما محققان موفق شدند با این چالش ها کنار بیایند.

حشرات انواع فرومون ها را ترشح و تشخیص می دهند که به آنها در تولید مثل و ارتباط با اعضای گونه خود کمک می کند. آنها همچنین می توانند از بوها برای تشخیص تهدیدها استفاده کنند. به عنوان مثال، هنگامی که شته ها مواد شیمیایی ترشح شده توسط کفشدوزک ها، شکارچیان طبیعی خود را تشخیص می دهند، سریعا فرار می کنند. هرمان و جسیکا کانسمن، محققان این طرح در بررسی ها به این نتیجه رسیدند که شته ها و دیگر حشرات گیاهخوار مزارع و باغ ها، بوی شکارچیان را از دور تشخیص می دهند، علاوه بر این، قرار گرفتن در معرض این مواد شیمیایی سرعت تولید مثل حشرات را کاهش می دهد. این دانشمندان برای شناسایی و استخراج این ترکیبات از بدن کفشدوزک از روش کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی استفاده کردند  و پس از استخراج مواد آنتن های شته های زنده را به دستگاه electroantennogram (EAG) وصل کردند و آنها را در معرض تک تک اجزای شیمیایی آزاد شده توسط کفشدوزک ها قرار دادند تا ببینند کدام ترکیبات را می توانند تشخیص دهند. از بین ترکیبات متعددی که توسط کفشدوزک آزاد می شود، شته ها قوی ترین واکنش را نسبت به متوکسیپیرازین ها مانند ایزوپروپیل متوکسیپیرازین، ایزوبوتیل متوکسیپیرازین و متوکسیپیرازین سک بوتیل نشان دادند.

گام های بعدی پیاده سازی این طرح و آزمایش این استراتژی در محصولات و آفات دیگر می باشد. مزیت این تحقیق این است که سوسک ها شکارچیان بسیاری از حشرات مختلف هستند، بنابراین ممکن است بتوانیم سایر آفات چه کشاورزی و چه بهداشتی را با این روش کنترل کنیم.

ترجمه و نشر: تیم علمی شرکت ورسا صنعت سبز

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    مشاوره رایگان