چسب ساخته شده از زهر مار که کم تر از یک دقیقه خونریزی را قطع می کند
در نگاه اول خزندگان و جانورانی که نیش می زنند و زهر دارند چون مار، عقرب، زنبور و … موجودات ترسناکی هستند اما اگر به سراغ اکتشافات جدید در مورد آن ها برویم می بینیم علیرغم آسیب هایی که این جانوران به ما می زنند فوایدی نیز برای ما دارند به خصوص در امر درمان و پزشکی؛ دارند مانند زهر زنبور عسل به عنوان یک درمان سرطانی و استفاده از سم نوک اردکی برای درمان دیابت.
افعی گودال یکی از سمی ترین مارها در مناطق کم ارتفاع استوایی آمریکای جنوبی است که پستانداران کوچک، پرندگان و خزندگان با سم از بین می برد و سیستم عروقی آنها را از بین می برد و از آن ها تغذیه می کند.
سم باعث لخته شدن بیش از حد می شود تا جایی که بدن طعمه ظرفیت خود را برای تشکیل هر نوع لخته از بین می برد و در عوض خونریزی بیش از حد انجام می شود که به این فرآیند انعقاد مصرف می گویند.
یک تیم تحقیقاتی با زهر این مار یک چسب ساخته اند که خونریزی را در کم تر از یک دقیقه متوقف می کند.
با وجود اینکه این چسب ها دارای زیست سازگاری عالی هستند اما معایبی نیز دارند و آن این است که تخریب آن سمی است و دیگر اینکه یکپارچگی و چسبندگی کلی آنها محدود است، برای رفع این نقص ها، محققان یک ژل چسب زیستی تهیه کردند.
این محققان ماده موثره زهر (آنزیم رپتیلاز) را استخراج و آن را به یک ژلاتین متاکربناته اضافه کردند.
در هنگام ضربه، آسیب و خونریزی اضطراری، این چسب را بر روی موضع قرار داده می شود و با تاباندن نور بر روی آن باعث قطع خونریزی می گردد.
با این چسب در مدت زمان 45 ثانیه فیبرینوژن به فیبرین تبدیل شده و باعث ایجاد لخته در محل خونریزی و قطع خونریزی می گردد.
محققان این چسب را روی زخم های اصلی خونریزی دهنده مانند بریدگی عمیق پوست و پارگی آئورت در موش ها آزمایش کردند.
ما امیداوریم که این چسب فوق العاده باعث نجات جان انسانها در آسیب های تصادفی و سایر سوانحات خونریزی دهنده شود؛ با این وجود ، قبل از رسیدن به آن مرحله ، درمان هنوز باید تحت آزمایشات بالینی قرار گیرد.
این تنها یکی از تحقیقات گسترده ای است که در مورد استفاده از اجزای سم برای نجات جان انسان ها انجام شده است.
ترجمه و نشر: تیم علمی شرکت ورسا صنعت سبز
بدون دیدگاه