شپش سر، چسبندگان همیشگی موها، چگونه کنترل میشوند؟!
شپش سر که نام علمی آن Pediculsus humanus capiti است، یک انگل خارجی مکنده خون در سراسر جهان است که باعث آلودگی هایی با پیامدهای جدی پزشکی، اجتماعی و اقتصادی میشود.
این موجودات با خزیدن حرکت میکنند و پرواز و جهشی برای آنها در کار نیست. شپش های سر با 6 پایی که مجهز به ناخن های خاص هستند به سرعت ساقه موها را میگیرند و در امتداد موها روی پوست سر حرکت میکنند.
حشره بالغ شپش سر Pediculsus humanus capiti
این موجودات از خون انسان تغذیه میکنند و بعد از آن میتوانند تخم های نیم میلی متری خود را که Nit یا رشک نام دارند را با فاصله ای 1 تا 4 میلی متر بالاتر از پوست سر محکم به ساقه موها میچسبانند.
تخم های شپش سر متصل به ساقه مو سر
این موجودات علاوه بر بیماری ها و عوارضی که برای شما ایجاد میکنند میتوانند باعث خجالت، اضطراب، ناراحتی و اختلال در عملکرد مدرسه در بین کودکان 3 تا 11 ساله و همچنین سنین بالاتر مانند دانشجویان دختر و پسر شوند. آلودگی ها در چند سال اخیر در بین دختران و پسران مخصوصا دخترها افزایش قابل توجهی داشته است. در مهدکودک ها بخصوص در فصل های سرد سال، کودکان با رد و بدل کردن لباس های پشمی خود این موجودات کوچک را به یکدیگر انتقال میدهند. پس باید آموزش لازم به کودکان برای جلوگیری از درگیر شدن با این حشرات داده شود.
بهداشت فردی، استحمام مرتب و منظم، شست و شو مرتب لباس ها، معاینات مرتب و جداسازی لباس ها در مکان هایی که امکان برخورد با دیگر لباس های آلوده وجود دارد میتواند شما را از درگیر شدن با این موجودات در امان نگه دارد.
شپش های سر روی موهای سر
ریشه کنی این موجودات ریز بسیار سخت است اما ناممکن نیست. تشخیص درست این شپش ها و تشخیص آنها از شوره سر اولین قدم برای مبارزه با این موجودات به حساب میآید. این موجودات بسیار چسبنده تر این حرفا هستند که به راحتی با تکان دادن و شانه زدن مانند شوره سر از ساقه موها جدا شوند.
شانه زدن به طور مکرر آن هم به مدت 2 هفته با سرکه میتواند بسیار موثر باشد. ما برای تمیز بودن موهای خود از شامپو ها استفاده میکنیم. در صورت آلودگی به شپش های سر این شامپوها میتوانند حاوی موادی مانند پرمترین 1% باشد.
علاوه بر شامپو استفاده از لوسیون های حاوی دی متیکون 4% راهکاری حتی بسیار موثرتر از استفاده از سرکه و پرمترین ها برای از بین بردن شپش است.
همچنین قرارگیری در شرایطی گرم با دمای 58.9 درجه کمی خنک تر از دمای یک سشوار استاندارد میتواند مرگ و میر 98 درصدی شپش های سر را برای شما به همراه داشته باشد
گاهی استفاده از روغن های گیاهی میتواند به شما با مرگ و میر 98 درصدی شپش ها کمک کند.
تهیه و تدوین در واحد تحقیق و توسعه شرکت ورسا صنعت سبز
دیدگاههای بازدیدکنندگان
با تشکر فراوان از پشتیبان سایت آقای عطا درخش احمدی
710 روز پیش ارسال پاسخانشاالله همیشه سلامت باشید.
سلام خسته نباشید اگه شخصی آلوده به شپش شده باشه اتاق خواب و رختواب نیاز به سم پاشی شپش میباشد
228 روز پیش ارسال پاسخسلام بله. سمپاشی محیطی همراه با درمان فرد آلوده به شپش بهترین روش برای کنترل و ریشه کنی شپش می باشد.
228 روز پیش ارسال پاسخسلام خدا قوت🌷
227 روز پیش ارسال پاسخسپاسگزارم بابت مطالب عالی و مفیدتون
جناب آقای دکتر احمدی یه سئوال در مود شپش مو داشتم ، دختر من موهاش شپش داشت که خدارو شکر خوب شد خواستم بدون ایا شپش مو باعث ریزش مو میشه ؟ ممنون میشم پاسخگو باشید🙏
سلام خیر شپش سر باعث ریزش مو نمیشود نگران نباشید.
227 روز پیش ارسال پاسخآقای دکتر، کسی که این مشکل رو داره علاوه بر سمپاشی حتما باید موهاش رو هم از ته بزنه؟😢
227 روز پیش ارسال پاسخسلام. اگر شما اقدامات مبارزه با شپش سر را درست انجام بدید دیگر نیازی به تراشیدن موهای سر نیست.
227 روز پیش ارسال پاسخیکی از شیوههای قدیمی درمان شپش سر استفاده از گیاه حنا است. برای انجام این کار باید حنا را با آب گرم مخلوط کرد و تمام موهای سر خود را با آن پوشش داد. سپس یک پوشش پلاستیکی روی موها قرار داده و مدت ۳ ساعت صبر کرد. پس از این زمان موهای خود را شسته و با استفاده از شانه، موها را به آرامی شانه کرد. این روش، شپش مو را تا حد زیادی از بین میبرد. اما باید توجه داشته باشید که پس از شانه کردن مو، باید برس را در آب صابون قرار دهید و خوب شستشو انجام شود تا شپشهای آن از بین بروند.
227 روز پیش ارسال پاسخسلام. بله روش خوبی فقط سمپاشی محیطی را برای مبارزه سریع و کامل با شپش انجام دهید.
226 روز پیش ارسال پاسخقدیما برای از بین رفتن شپش سر موهاشونو با پودر لباسشویی میشستن تا شپش ها ازبین برن
226 روز پیش ارسال پاسخ😳😳 برای شپش سر
226 روز پیش ارسال پاسخشپش سر بال ندارد و نمیتواند با پرش از شخصی به شخص دیگر منتقل شود؛ به همین دلیل تنها راه انتقال شپش سر تماس با شخص آلوده یا استفاده از وسایل اوست. حوله، شانه و برس، لباس یا ملحفه آلوده از مواردی است که سایرین را در معرض ابتلا به شپش سر قرار میدهد. با توجه به این موضوع استفاده از وسایل شخصی حتی در میان اعضای خانواده بسیار اهمیت دارد. البته قرار گرفتن لباسها و ملحفههای آلوده در کنار سایر لباسها برای شستشو نیز ممکن است باعث انتقال شپش سر به سایرین شود.
226 روز پیش ارسال پاسخدرود واقعا نکات خوبی در مورد انتقال شپش سر فرمودید سپاسگزاریم.
226 روز پیش ارسال پاسخمادربزرگم میگفت با پودر لباسشویی موهاشونو میشستن تا شپش سر از بین بره ... قدیمی ها هر چی دستشون میومده موهاشونو میسشتن باهاش 😆😆😆
226 روز پیش ارسال پاسخشپش ها به تغییرات درجه حرارت خیلی حساس هستند و بدن انسان مرده را به علت کاهش حرارت و بدن شخصی که تب دارد به جهت افزایش درجه حرارت فورا ترک میکند تا میزبان جدید پیدا کند ،شپش ها در حرارت بیش از ۴۰ درجه سانتی گراد نمیتوانند تغذیه کنند.
189 روز پیش ارسال پاسخسلام بنده مدیر یه سالن زیبایی هستم و گاهی اوقات با مشکل شیوع شپش داخل سالنم مواجه میشم برای پیشگیری چند وقت یکبار باید سم پاشی شپش انجام بشه؟
187 روز پیش ارسال پاسخسلام برای مبارزه با شپش فقط در زمان رویت آلودگی و همزمان با درمان افراد آلوده میتوانید محل را سمپاشی کنید در غیر اینصورت نیازی به سمپاشی محل برای شپش نیست.
185 روز پیش ارسال پاسخاستفاده از کلاه ، شال گردن، شانه، برس مو و سایر لوازم دیگران باعث انتشار شپش سر نمیشود زیرا شپش های سری که ندرتا" روی این وسائل یا در پشتی صندلی ها وجود دارند مردنی بوده و قادر به ادامه زندگی و آلوذه کردن فرد دیگر نمی باشند.
171 روز پیش ارسال پاسخشپش سر غالبا" در مردها کمتر از کودکان و کلیه سنین مختلف خانمها میباشد. میزان آلودگی به شپش سر با طول مو بستگی ندارد.
171 روز پیش ارسال پاسخشپش های سر بیشتر به موهای کثیف علاقه دارند یا موهای تمیز؟
171 روز پیش ارسال پاسخسلام فرقی نمکنه ولی کثیف چون متوجه نمیشه یا دیر متوجه میشه همیشه میزان آلودگی به شپش سر در سر کثیف زیاده.
170 روز پیش ارسال پاسخ. آیا بعد از درمان شپش باید تمام وسایل مشکوک به شپش را بشوئیم؟
171 روز پیش ارسال پاسخسلام. درستش اینکه با شروع درمان افراد آلوده نسبت به پاکسازی محیط هم اقدام کنید.
170 روز پیش ارسال پاسخبا وجودیکه به نظر میرسد شپش سر در شرایط آزمایشگاهی میتواند ریکتریا و اسپیروکت ها را انتقال دهد اما ناقل هیچ یک از بیماری هایی که توسط شپش بدن منتقل میشوند، نمیباشد ، به هر حال شپش ها ی سر میتوانند امپتیگو (impetigo) را انتقال دهند، باکتری با غذا خورده میشود و بدون زیان رساندن با مدفوع دفع میشود.
171 روز پیش ارسال پاسخ